Yaşam

Tarihi ve Dünyayı ‘Ellerinin Macunuyla’ Şekillendiren Başarılı Kadınlar

Mucit bir Hollywood yıldızından cüzzam hastalığına çare bulan ilk kadın spor yıldızına kadar yetenekleri, yetenekleri ve başarılarıyla her işi ve tarihi değiştiren kadınları sizler için derledik. Bakalım bu güçlü bayanlar birlikte neler başarmış.? ?

1. Sybil Ludington: Bayan Paul Revere

26 Nisan 1777 gecesi, Albay Henry Ludington’ın 16 yaşındaki kızı Sybil Ludington, İngiliz birliklerinin Connecticut, Danbury’ye yaklaştığı konusunda yaklaşık 400 askeri uyarmak için yaklaşık 40 mil yol kat etti.

Paul Revere’in yolculuğuyla birlikte Ludington’ın mesajı, vatansever liderlerin savaşa hazırlanmasına yardımcı oldu.

Ancak Ludington, Revere’in yaşının yarısından daha küçüktü ve vermek istediği uyarının iki katından daha uzun süre seyahat etti.

Ludington, 1975 posta pulu ile onurlandırılırken, Paul Revere’in yolculuğu Henry Wadsworth Longfellow’un destansı şiirinde ölümsüzleştirildi. Ludington’ın, George Washington kendisine teşekkür etmek için evine geldiğinde minnettar bir generalin takdirini bile aldığı söyleniyor.

2. Muazzez İlmiye Çığ: Dünyaca ünlü Türk kadın sümerolog

Sümerolog, bilim adamı, tarihçi ve öğretmen Muazzez İlmiye Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni Eski Yakın Doğu dillerinin merkezi haline getirdi. Türkiye’nin yanı sıra Roma ve İngiltere gibi yerlerde çalışmalarına devam etti.

Philadelphia Üniversitesi Müzesi’nin Tablet Bölümü’nün başında bulunan Prof. Kramer’le yaptığı çalışmalar Sümer edebiyatına yeni ufuklar getirdi; Bu sayede eksik bilgiler de tamamlanmış oldu. Pek çok kitap yazdı ve bu çalışmaları nedeniyle İstanbul Üniversitesi tarafından ‘özgür adam’ unvanıyla ödüllendirildi.

3. Claudette Colvin: insan hakları aktivisti

2 Mart 1955’te, liseden eve otobüste koltuğundan kalkamayacak kadar yorgun olan Claudette Colvin, Rosa Parks aynı şeyi yapmadan dokuz ay önce beyaz bir yolcu için kalkmayı reddetti. Daha önceki öncülerin anılarından ilham aldığını söyledi.

‘Tutkalla koltuğa yapıştırıldım’

15 yaşındaki Colvin, Alabama’nın ayrımcılık yasaları olan Montgomery’yi ihlal ettiği için tutuklandı ve olayın haberi yayıldıkça ailesi güvenliklerinden korktu.

Colvin suçsuz olduğunu iddia etti ve şartlı tahliye edildi. Colvin, Ulusal Renkli İnsanların İlerlemesi Derneği (NAACP) tarafından deneyimleri nedeniyle ayrımcılık yasalarına itiraz etmek üzere seçilmemiş olsa da, daha sonra Browder/Gayle’de ayrımcı Montgomery’nin anayasaya aykırı olduğunu iddia eden dört davacıdan biri oldu.

4. Türkan Saylan: Türkiye’de cüzzam tedavisi, kız çocukları ve insan hakları alanında öncü

Eski çağların korkulu rüyası olan cüzzamın çaresini bulan Türkan Saylan, 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde ve İngiltere’de okuyup profesör oldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Dermatoloji kliniğinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Cüzzam çalışmalarına ilgi duyan Saylan, ‘Cüzzamla Mücadele Derneği’ni kurdu. İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşunda görev aldı. 1986’da Hindistan’da ‘Uluslararası Gandhi Ödülü’nü aldı.

Sosyal Hizmetler Uygulama Komisyonu Üyeliği, YÖK Üyeliği, ÇYDD Genel Başkanlığı, TÜRKÇAĞ VE KANKEV Başkanlığı ve Cüzzamla Mücadele Derneği Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Yabancı dergilerde yayınlanmış çok sayıda yayını bulunmaktadır. Cüzzam hastalığının tedavisindeki büyük katkılarının yanı sıra, kız çocuklarının eğitimi ve insan hakları konusunda da sayısız çaba sarf etmiştir.

5. Jane Addams: Sosyal değişimin öncüsü

Oy hakkı savunucusu, konut yerleşimi kurucusu, barış aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi Jane Addams, sosyal reforma ömür boyu bağlılık lehine evliliği ve anneliği reddetti.

Addams ve arkadaşı Ellen Gates Starr, 1881’de İngiltere’ye gittiler ve burada yoksullara yardım etmek için özel bir tesis olan Londra’nın ünlü Toynbee Hall’undan ilham aldılar. 1889’da, Addams’ın hayatının geri kalanında yaşadığı Chicago’daki bir göçmen mahallesindeki eski bir malikaneye taşındılar.

Hull-House, çeşitli topluluklardan göçmenlerin toplanabileceği bir yerdi.

Addams ve diğer Hull-House sakinleri, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak, çocuk mahkemeleri kurmak, çalışan kadınların çalışma saatlerini sınırlamak, işçi sendikalarını tanımak, okula devamı zorunlu kılmak ve fabrikalarda güvenli çalışma koşulları sağlamak için maddelere güvendiler.

Mütarekeden sonra, 1919’dan 1935’teki ölümüne kadar lideri olarak hizmet ettiği Uluslararası Barış ve Özgürlük İçin Kadın Birliği’ni kurdu. Sosyal hizmetin annesi olarak anılan Addams, bugün dünyayı etkilemeye devam eden sosyal mevzuatı şekillendirdi.

6. Özlem Türeci: Covid-19 aşısını geliştiren ilk kadın

Dünyanın en güçlü 100 kadınından biri seçilen Özlem Türeci İstanbullu bir Türk cerrahtır. Lisans eğitimini Saarland Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra 1992 yılında doktorasını aldı. 2002 yılında Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde moleküler tıp alanında uzmanlaştı.

Bir Alman biyoteknoloji şirketi olan BioNTech’in kurucusu ve başındaki tek kadındı. Kanser hücreleri üzerine araştırmalar yaptı. Birçok ödül aldı.

‘Kanser İmmünoterapi Derneği’nin Lideri olarak görev yapmaktadır ve 150’den fazla farklı kurum/kuruluş ve dernekte adı geçmektedir.

Eşi Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe ‘ganimet’ kelimesinden esinlenerek ‘Ganymed’ adını verdikleri şirkette kanserle mücadele gibi konularda çalışmalarını sürdürdüler.

2020’de BioNTech’in başkanlığını yaptığı şirket, COVID-19 için bir koronavirüs aşısı bulmaya yöneldi. Geliştirilecek aşı çalışmalarında Türeci öncü rol oynadı.

7. Hedy Lamarr: Wifi gibi kablosuz teknolojilerin mucidi

Genellikle ‘filmdeki en güzel kadın’ olarak anılan Hedy Lamarr’ın güzelliği onu zamanının en popüler aktrislerinden biri haline getirirken aynı zamanda parlak bir mucitti. Besteci George Anthiel ile birlikte Lamarr, sinyallerin farklı kanallar arasında önceden ayarlanmış bir düzende zıplamasını sağlayarak radyo yayınlarını gizlemek için bir teknik olan yeni bir “frekans atlama” yöntemi geliştirdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle savaşmak için ‘gizli bağlantı sistemleri’ oluşturuldu, ancak ABD donanması bulgularını görmezden geldi. Ancak yıllar sonra, diğer mucitler bu çalışmanın ne kadar çığır açıcı olduğunu anladılar. Bugün bir akıllı telefon kullanıyorsanız, Lamarr’a teşekkür edebilirsiniz. İletişim sistemi Bluetooth ve Wi-Fi dahil olmak üzere kablosuz teknolojilerin öncüsüydü.

8. Sabiha Gökçen: Türkiye’nin ilk kadın pilotu

Atatürk’ün manevi kızı olan ve Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğine inandığı için Atatürk tarafından büyütülen Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur.

Sovyetler Birliği’nde Higher Glider School’da okudu ve kaymayı öğretti ve başarısıyla kadınların her alanda en fit olanlar arasında olabileceğini kanıtladı.

9. Rosalind Franklin: DNA’nın yapısını ortaya çıkaran kadın

Rosalind Franklin, 15 yaşındayken bilim adamı olmak istediğini biliyordu. Babasının itirazlarına rağmen üniversiteye kaydoldu ve sonunda kimya alanında doktora derecesini aldı. X-ışını teknikleri üzerinde üç yıl çalıştı ve DNA’nın yapısını incelemek için bir araştırma ekibine liderlik etmek üzere İngiltere’ye döndü. Tüm bunları, kadınların üniversitesinin kafeteryasında yemek yemesine bile izin verilmediği bir zamanda yaptı.

Başka bir DNA araştırma ekibine, bilim adamları James Watson ve Francis Crick Franklin’e DNA’nın Fotoğraf 51 olarak bilinen çığır açan X-ışını görüntüsünü gösterdiğinde Franklin’e ihanet eden Maurice Wilkins başkanlık ediyordu.

Fotoğraf 51, Watson, Crick ve Wilkins’in DNA’nın yapısını belirlemesine izin verdi.

Franklin, 1958’de 38 yaşında ölmeden önce, tütün mozaik virüsü ve çocuk felci üzerine çalışmaya devam ederek modern virolojinin temellerini attı. Watson, Crick ve Wilkins, 1962’de Nobel Ödülü’nü kazanacaklardı. zar zor bahsediliyor.

10. Afife Jale: İlk Türk kadın tiyatro oyuncusu

3 Nisan 1919’da Hüseyin Suat’ın Yamalar adlı oyununda rol alacak olan Eliza Binemeciyan, Paris’e gitmek zorunda kaldı ve Emel rolünü oynadı. Bu rolün ilk perdesi olmasının yanı sıra hanımefendi rolünü kimliğini gizlemeden oynadığı ilk oyundur.

İlk kez sahneye çıkan Afife Jale, bu deneyimle ilk Türk kadını ve gönül timsali oldu. 1997’den beri adına ‘Afife Jale Tiyatro Ödülleri’ düzenleniyor. Birçok filme konu olan Afife Jale

11. Babe Didrikson Zaharias: İlk kadın spor yıldızı

‘Babe’ olarak bilinen Mildred Didrikson Zaharias, 1932’de ABD kadınlar atletizm şampiyonasına grubunun tek üyesi olarak girdiğinde ulusal üne kavuştu. Sadece takım maçlarında yarıştı, ancak beş maç ve bir şampiyonluk kazandı. 1932 Los Angeles Olimpiyatlarında bir gümüş ve iki altın olmak üzere üç madalya kazandı.

1934’te tamamı erkeklerden oluşan bir PGA Tour etkinliğinde oynayan ilk kadın oldu.

1946-47’deki başarısıyla golf tarihinin bugüne kadarki en uzun galibiyet serisi rekorunu elde etti. 12 kadın golfçü ile Kadınlar Profesyonel Golf Derneği’ni kurdu.

1954’te, kendisine kolon kanseri teşhisi konulduktan sadece bir yıl sonra, ABD Kadınlar Açık’ı 12 vuruşluk rekor bir farkla kazandığında kalabalığı son kez büyüledi. Associated Press’in altı kez ona ‘yılın kadın sporcusu’ adını verdiğini söyledi.

12. Fatma Aliye Topuz: Türk feminizminin öncülerinden, ilk Türk kadın romancı

Fatma Aliye, kızların okumasının mümkün olmadığı bir dönemde ağabeyi için gelen öğretmenlerden duydukları ve öğrendikleri ile okumayı başararak ilk Türk kadın yazar olmuştur.

Yazarlık kariyerinden önce, eğitimi sırasında çok yeterli bir biçimde Fransızca öğrenmişti. Kitap çevirmeye başladı. Georges Ohnet’in Volonte romanının taşra çevirisiydi. Bu roman Meram takma adıyla yayımlanmıştır. Ahmet Mithat’ın ilgisi üzerine birlikte ‘Hayal ve Gerçek’ romanını yazdılar. Tek başına yazdığı ‘Muhadarat’ kitabından sonra ‘ilk kadın romancı’ unvanını aldı. Kitaplarında özgür ve başarılı kadınları işlemiştir.

13. Sojourner Gerçeği: Bir yarışı değiştiren ses

New York, Swartekill’de bir köle olarak dünyaya gelen Sojourner Truth, 1826’da küçük kızıyla birlikte özgürlüğe kaçtı. Güçlü bir ses ve inançla, Truth bir kölelik karşıtı ve kadın hakları aktivistiydi. Özgürlük, politikacılar, siyasi eylemler, ırkçılık, kadın hakları ve ayrımcılık üzerine konuşmaları çok ses getirdi.

“Ben kadın değil miyim?” Konuşması, onun en bilinen ve başarılı konuşmalarından biriydi.

Truth 1883’te öldüğünde, Michigan, Battle Creek’teki cenazesi kasabanın gördüğü en büyük cenazeydi. Kahramanca ve cesur yaşamının etrafındaki pek çok insanı nasıl etkilediğinin bir kanıtıydı.

14. Süreyya Ağaoğlu: İlk Türk kadın avukat

‘Özgür Fikirleri Yayma Derneği’ ve ‘Çocuk Dostları Derneği’nin kurucusu Süreyya Ağaoğlu, Türk tarihinin ilk kadın avukatıdır. Aynı zamanda kadın hakları savunucusudur.

Tarihin en üretken aydını olarak bilinen Süreyya Ağaoğlu, Uluslararası Hukuk Komitesi üyesi ve Uluslararası Barolar Birliği Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu üyesiydi.

Hukuk fakültesine kaydolmak için gittiğinde alay edildi.

Ancak avukat olmak isteyen kadınları da yanına aldıktan sonra fakültenin kadınlara da açılmamasına karar verildi.

15. Jeanette Rankin: Bayanlar oylamasından önce damgayı temizleyen kişi

1916’da Kongre’ye seçilen First Lady Jeannette Rankin’in siyasete ilgisi, 1910’da Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde okula dönüp eyalet oy hakkı örgütüne katılmasıyla başladı. Dört yıl kadınların oy hakkı için mücadele etti ve konuşmalar yaptı.

Temsilciler Meclisi’nde iki dönem görev yapan Rankin, ABD’nin her iki Dünya Savaşı’na da katılmasına karşı oy kullanan tek kongre üyesiydi.

Ayrıca Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadınlar Birliği’nde görev yaptı ve anne ve çocuk sağlığı bakımı ve kadın işçiler için çalışma saatlerinin ve ücretlerinin düzenlenmesi için kampanya yürüttü.

Pasifist/barışçıl duruşunu ve anlayışını koruyan Rankin, Vietnam Savaşı’na karşı çıkan yaklaşık beş bin feminist, pasifist, öğrenci ve oburdan oluşan ‘Jeannette Rankin Tugayı’nın kurulmasına yardımcı oldu.

16. Semiha Berksoy: Dünyaca ünlü ilk Türk kadın opera sanatçısı

1910 doğumlu Semiha Berksoy, ressam ve ilk Türk kadın opera sanatçısıdır. İstanbul Konservatuarı’nda okudu ve Almanya’da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü’nden birincilikle mezun oldu.

Kariyerine 1934’te başladı ve 1939’da Richard Strauss’un Ariadne Auf Naxos operasındaki rolüyle Avrupa’da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı oldu.

17. Chien- Shiung Wu: 30 yıllık doğal malzemeleri ayrıştıran kişi

1912’de Çin’in Liu Ho şehrinde doğan Chien-Shiung Wu, Manhattan Projesi’nin bir parçası olarak Columbia Üniversitesi’ne kaydoldu. 1943’te atom bombası üzerinde kıdemli bilim adamı olarak çalışırken, radyasyon tespiti ve uranyum zenginleştirme üzerine araştırmalar yaptı.

1950’lerin ortalarında, iki teorik fizikçi, Tsung-Dao Lee ve Chen Ning, Wu’dan yardım istedi.

Bu yardım, dalga fonksiyonunun (atomlar gibi iki aynalanmış fiziksel sistemin aynı şekilde davrandığını belirten) tek veya çift sayı özelliğinin korunum yasasını çürütmek içindi.

Wu, kobalt-60 kimyasal izotopunu kullanarak, doğal maddenin her zaman simetrik olmadığını ve 30 yılı aşkın süredir kabul gören maddeyi bozduğunu gösterdi. Wu’nun bulguya önemli katkısına rağmen, keşif için 1957 Nobel Ödülü’nü yalnızca Yang ve Lee aldı.

18. Leman Bozkurt Altınçekiç: İlk Kadın Jet Pilotu

1932 doğumlu ilk Türk kadın jet pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç, NATO’nun ilk ve uzun süre tek kadın jet pilotu oldu.

1958 yılında jet pilotu rozetini taktıktan sonra 9 yıl boyunca F-84 ve T-33 jet uçaklarını uçurdu. İlerleyen yıllarda Hava Kuvvetlerinde hizmet vermeye devam etti ve Kıdemli Albay olarak atandı.

19. Marsha P. Johnson ve Sylvia Rae Rivera: LGBTİ aktivistleri

Tanınmış LGBTQ aktivistleri ve trans bireyler Marsha P. Johnson ve Sylvia Rae Rivera, 1960’larda New York, Greenwich’te filizlenmekte olan eşcinsel hakları hareketinde etkili öncülerdi.

Johnson’ın tutuklanmaya direndiği ve ulusal LGBTQ hareketini ateşlediği ‘1969 Stonewall Riots’a da katıldı. Sivil haklar aktivisti, feminist ve pasifist Rivera, Gay Liberation Front ve Gay Activists Alliance’ı kurdu.

Johnson ve Rivera, 1970’lerin başında birlikte, kaçak veya evsiz trans ve trans kadınlar için Sokak Travesti Eylem Devrimcilerini (STAR) kurdu.

Johnson’ın cesedi 6 Temmuz 1992’de, 1992 Onur Yürüyüşü’nden kısa bir süre sonra, trajik ve ciddi bir biçimde Hudson Nehri’nde bulundu. Mevti başlangıçta bir intihar olarak kabul edildi, ancak arkadaşlarının o gün erken saatlerde onun taciz edildiğini gördüklerini ve bu da onun ölümü hakkında şüphe uyandırdığını bildirdi. Rivera 2002’de öldü.

20. Safiye Ali: İlk Türk kadın doktor

1891 yılında doğan Safiye Ali, Amerikan Kız Koleji’nden mezun olmuştur. Kadınların tıp okumasının imkansız olduğu bir dönemde Balkan Savaşı’nda yaralananları görünce doktor olmaya karar verdi.

Tıp okumak için Almanya’ya gitmek zorunda kaldı. Kadın ve çocuk hastalıkları konusunda eğitim aldı ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra gerçek Türkiye’ye döndü. Ancak yurt dışında düzenlenen tıp kongrelerinde Türkiye’yi temsil etmeye devam etti.

Sağlık sorunları nedeniyle Almanya’ya dönmesine rağmen çalışmaya devam etti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında yaralı hastaların bakımını üstlendi. Savaştan sonra ülkesine döndü ve yakalandığı kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

haberbuca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort